Nu när hösten är här blir jag lite extra sugen på varma grytor och soppor så häromdagen gjorde jag en riktigt rejäl köttfärsgryta. Det blev mat för ett helt kompani så vi käka köttfärsgryta i flera dagar men vad gör det när den blev så god ;)
 


 
Ingridienser
 
Nötfärs
potatis
morötter
gul lök
röd och grön paprika
krossade tomater
chilli sås
tomatpure
vitlök
salt och svartpeppar
timjan
spiskummin
paprikapulver
chilliflakes
köttbuljong
vatten
 


gryta,

3 kommentarer

Anonym

19 Sep 2012 21:51

Hej!
Har följt dina tankar om Viljas inskolning och såg din kommentar hos Christel om att Vilja fortfarande är ledsen på dagis. 
Ta din intuition och känsla på allvar. Den är det viktigaste du har som förälder. Du skrev att du önskar att du kunde vara hemma längre och jag vill bara säga att det mesta går att lösa när man bestämt sig. Om man drar ner på alla utgifter till ett minimum så kan man komma långt. Det är inte roligt att inte kunna köpa kläder o äta vad man vill, men det är obetalbart att känna att man får välja själv hur ens barns första år ska se ut. Det kan låta som en klyscha, men man får aldrig tillbaka de där första åren med sitt barn och tiden går så fort. Kläder o resor får man tid till snart nog. Njut av din tjej och hitta en lösning som känns bra i hjärtat. Föräldradagar kvar, dra ner på utgifter, jobba omlott med din partner. Kan "dagmamma" vara ett alternativ? Idag kan man vara dagmamma åt sitt eget barn om man också tar emot ett annat barn. Vad du än väljer så följ ditt hjärta. Bry dig inte om vad du borde göra eller vad andra tycker att man ska göra. Glöm bilden av hur du trodde att det skulle vara och följ vad som funkar för er familj. Du har kanske redan märkt att det inte riktigt är som man trodde innan att få barn. Tyvärr planerar vi vår föräldraledighet innan vi fått barnet och saker blir inte riktigt som vi tänkt oss. Följ din dotter och din känsla. Vad tror du Vilja skulle vilja säga till dig om hon kunde?

Vill också lägga till att du inte ska tänka att ni skulle gjort nåt annorlunda. Du har funderat på om ni skulle ha lämnat bort henne till andra tidigare. Barn är olika och det är bara att låta saker få ta sin tid och följa sitt barn. Du har en nära anknytning till ditt barn och du är duktig på att läsa av henne. Hon kan inte ha fått en bättre start. Om man tar saker i sitt barns takt så kommer hon själv att lämna mamma snabbare än du tror.
Jag läste i nån föräldratidning om hur mycket vi är påverkade av vår kultur och vi vill gärna att våra barn ska vara självständiga redan i spädbarnsåldern, men det är när man får vara beroende av andra som man sen blir trygg i sig själv och blir självständig. Allt har sin tid.
Om ni kommer fram till att ni vill att hon fortsätter på dagis så tycker jag att ni ska fundera på om hon har fått någon chans att skapa en anknytning till någon i personalen där. Barn går inte till "lokalen förskolan" de får en anknytning till personalen där och vill tex ofta inte gå om deras fröken är sjuk. Så ställ krav på att personalen är mycket med Vilja så hon får chans att skapa en relation och förtroende för personalen. Äldre barn tycker det är roligt att träffa kompisarna, men för de små så är det de vuxna som är viktigast. De andra barnen är roliga, men bara om man har en vuxen som trygghet.
Jag hoppas ni finner en lösning som känns bra.

Christel

19 Sep 2012 21:52

Nä två veckor är lite lite om man ska räkna bort att dom kan bli sjuka. Och som du säger så är man borta en hel vecka det känns som man får börja om från början :(
Ja och vad ska man göra om dom är så ledsna förutom att må dåligt själv? Men jag kan väl säga lite tröstande att det finns en liten kille på Kathleen avd som har gråtit NON STOP i tre veckor nu när vi har skolat in men denna veckan har något hänt och han är faktiskt glad och busar runt. Så himla skönt att se.
Ja bara hon håller sig frisk nu dessa veckor så hoppas jag att hon kan känna sig hyfsat trygg.

Du förresten den grytan såg jätte god ut!!! Har du mått på ingredienserna? :)

Christel

21 Sep 2012 19:56

Hehe ser att läsare från min blogg har hittat hit :)
Synd att du är så duktig i köket och bara smakar av annars hade jag absolut velat ha receptet för det såg smaskigt ut ;)

Fast om jag ska kommentera den kommentaren som du fick först så är tyvärr alla små barn ledsna i början så klart dom inte vill lämna mamma och pappa (deras trygghet) men tyvärr så MÅSTE man. Både för ekonomin men också för att dom ska utvecklas. Jag tror inte att barn mår dåligt av förskola tvärtom men det kommer nog vara lite ledsamt i början tyvärr :( Jag tror det kommer gå jätte bra för Vilja även om hon är små ledsen ge det någon vecka så ska du se att hon kommer vara gladare!

Kommentera

Publiceras ej